MIELEN RY:N LUONTOTOIMINTA

Luonnolla on vaikutuksia hyvinvointiimme. Tutkimustiedon mukaan luonnolla on positiivisia hyvinvointivaikutuksia mm. sykkeeseen, mielialaan, tarkkaavuuteen ja stressistä elpymiseen.

Luonnolla on kiistattomat vaikutukset positiiviseen mielenterveyteen. Lyhytaikaisetkin oleskelut luontoympäristössä voivat mahdollistaa rentoutumisen ja rauhoittumisen tunteita, joilla on hyviä vaikutuksia mm. ahdistukseen ja univaikeuksiin. Luontohyvinvointitutkimusten mukaan luonnossa oleminen edistää positiivisten ajatusten esiintymistä, mielihyvän kokemuksia ja jopa onnellisuutta.

Mitä?

Mielen ry:n luontotoiminnan tavoitteena on juurruttaa luontohyvinvointia lisäten tietoutta erilaisten luontotoiminnan menetelmien käytöstä sekä tarjoten monipuolista luontotoimintaa. Näin voimme jakaa luontohyvinvoinnin kokemuksia mahdollisimman isolle joukolle nyt ja tulevaisuudessa.

Luontotoiminta on vastaamassa korona-ajan haasteisiin toimimalla siellä, missä on turvallista kohdata, rajoitukset ja suositukset huomioiden. Pandemia-aika on tuonut monille jaksamisen ja mielenterveyden haasteita. Luontotoiminta pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin vähentäen yksinäisyyttä ja toivottomuutta, tuoden rinnalle merkityksellistä tekemistä poikkeuksellisiin aikoihin.

TOIMINTAKALENTERI

Kenelle?

Toiminta on tarkoitettu kaikille Tampereen seudun aikuisikäisille, jotka ovat kiinnostuneet lisäämään hyvinvointiaan ja/ tai tukemaan toipumistaan luontomenetelmin.

Miten?

Mielen ry:n luontotoiminnassa toteutetaan erilaisia luontoretkiä, -toimintaa sekä koulutuksia, joita järjestetään jalkautuen luontoympäristöön, mutta tuoden luonto myös sisätiloihin esim. digitaalisuutta hyödyntäen. Hyödynnämme erityisesti Tampereen seudun lähiluontoa toiminnassaan.

Toiminnan pyrkimyksenä on vahvistaa osallistujien yhteyttä luontoon, muihin ihmisiin sekä omaan itseen. Tavoitteenamme on lisätä itsetuntemusta, kannustaa osallisuuteen ja yhteistoiminnallisuuteen sekä tukea kokemusten jakamiseen ja toimijuuteen.

Mielen ry:n luontotoiminnan keskeisiä viitekehyksiä ovat Metsämieli -menetelmä, seikkailu- ja elämyspedagogiikka sekä toipumisorientaatio ja ratkaisukeskeisyys. Nämä luovat toiminnalle ammatillisen, yhteisöllisen ja turvallisen pohjan.

Lue lisää viitekehyksistä:

Mielen ry:n luontotoiminnan mahdollistaa yksityinen lahjoitus.

Ota yhteyttä

Åkerlundinkatu 2 A, 3. kerros, 33100 Tampere

Luontotoiminnan kehittäjä Eva Romi
Puh. 050 535 8657eva.romi@mielen.fi