KOTIPESÄ

Kotipesä-hanke oli paikallinen kehittämishanke, joka toimi vuosina 2016–2018 Tammelan ja Linnainmaan kaupunginosissa. Hankkeen rahoitti STEA, ja se toteutettiin yhteistyössä Tampereen kaupungin ja muiden yhdistysten kanssa.

Hankkeessa kehitettiin terveyttä ja hyvinvointia edistävää toimintaa asukkailta kerättyjen ideoiden pohjalta. Pääosa hankkeen toiminnasta oli vapaaehtoisvoimin järjestettyä matalan kynnyksen ryhmätoimintaa, ja vapaaehtoistyön koordinointi olikin tärkeä osa hanketta.

Hanke ja siinä kehitetty toimintamalli liittyy Tampereen kaupungin palvelumalliuudistukseen, jossa toimintaa keskitetään lähitoreille ja hyvinvointikeskuksiin. Hankkeen toiminta keskittyi Apukolmio Oy:n ylläpitämän Tammelan lähitorin sekä Tampereen kaupungin koillisen alueen hyvinvointikeskuksen, Koilliskeskuksen tiloihin kaupungin tarjotessa tiloja maksutta käyttöön kaikille avoimen, maksuttoman toiminnan järjestämiseen. Hankkeen jälkeen jäi elämään yhteensä 13 eri toimintamuotoa.

Hankkeen toiminnalla tavoiteltiin yhteisöllisyyden lisääntymistä ja yksinäisyyden vähenemistä toiminta-alueilla. Saamamme palautteet kertovat, että myönteisiä vaikutuksia koettiinkin yksilötasolla:


Kivaa tekemistä, tapaa ihmisiä, vähentää syrjäytyneisyyden tunnetta.
Yhdessä harrastaminen on kivaa. Tärkeää olla kiinnekohtia, että pääsee kotoa ulos eikä erakoidu.”

Ylivoimaisesti useimmin tärkeimmäksi mainittu asia olivat sosiaaliset suhteet, joten toiminta onnistui tavoitteessaan luoda ihmisille mahdollisuuksia yhteiseen tekemiseen lähellä kotiaan.


Kiitos kaikille toimintaan osallistuneille ja erityisesti mahtaville ja aktiivisille vapaaehtoisille antoisista kolmesta vuodesta!Juuso Armila ja Eija Jyllilä • Kotipesä-hanke


Enemmän tietoa hankkeesta, sen tuloksista ja sen aikana havaituista hyvistä käytännöistä löydät oheisesta esityksestä. Tässä muutamia kuvia Kotipesän toiminnasta (klikkaamalla saat kuvat suuremmaksi).

Tammelan korttelijuhlien avoin suunnittelutapahtuma toi alueen asukkaita Tammelakeskukseen 9.8.2016

Linnainmaan Teatteri esitti Mimosa-pienoisnäytelmän ja esitteli toimintaansa Koilliskeskuksessa 17.12.2016

Sunnuntaikalastajissa keväällä 2017 kävi monen ikäistä väkeä!

Ukkokerhon ukot eläytyivät Birckala 1017 -näyttelyyn Vapriikissa 19.10.2017

Kässykahvilassa oli kivaa! Kuvassa ohjaajat Hanna Saarinen ja Johanna Tamminen

Voittajan on helppo hymyillä! MTKL:n salibandyturnauksesta tuli harrastesarjan voitto keväällä 2018. (Kuva: Marko Iisakkila)

Yhteistyökumppanit


Mielen ry:n (aiemmin Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry) Kotipesä-hankkeen rahoitti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Myös Tampereen kaupunki ja monet järjestöt olivat mukana tukemassa Tammelan ja Linnainmaan asukkaita kaikille avoimen toiminnan järjestämisessä. Tampereen kaupunki mm. tarjosi tiloja käyttöömme, jotta voimme tehdä asioita yhdessä.