Kirjallisuuspiiri
Uusi matalan kynnyksen lukupiiri, jossa voidaan käsitellä ihan mitä vain kirjallisuutta. Kirjallisuuspiirin vetäjä Sakari Hukka auttaa pitämään sinua vastuussa siitä, että  lukeminen ei jää arjen kiireessä täysin unholaan. Näin voimme yhdessä kaikki  parantaa toistemme elämää yksi kirja kerrallaan. Ensimmäisenä luettava kirja on  Asko Sahlbergin teos Pimeän ääni.

Aika: ma 4.6., 2.7. ja 6.8.2018 klo 17-18
Paikka: Pääkirjasto Metso 1. pohjakerros, Kataja-sali (HUOM!! Kurssin paikka vaihtunut! Kirjallisuuspiiri ei kokoonnu Åkerlundinkadulla)
Ohjaaja: Sakari Hukka
Hinta: Maksuton
Ilmoittautuminen: Ei ennakkoilmoittautumista
Lisätiedot: Sakari Hukka, 040 181 4891 tai eva.romi@mielen.fi, 050 380 3456

 

Kesäimpro
Improvisaatio on ilmaisua, jossa ei ole käsikirjoitusta. Sen vuoksi siinä ei voi epäonnistua. Arjen tasolla impro on jokapäiväistä luovaa vuorovaikutusta kun taas luovana  ilmaisuna se voi olla hauskaa draamaa, kollektiivista ymmärrystä ja tarinankerrontaa  joukkuepelinä. Luovan ilmaisun ja esiintymiskokemuksen karttumisen lisäksi impro kehittää vuorovaikutustaitoja. Avoimen Opiston kesäimpro on matalan kynnyksen paja, jossa tutustutaan impron perusteisiin ilmaisuharjoitteiden ja luovan leikin kautta.

Aika: ti 5.6. ja 19.6.2018 klo 17-19
Paikka: Pop-up Leikkitila, Sammonkatu 8-10 F
Ohjaaja: Aksu Piippo
Hinta: Maksuton
Lisätietoja & ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautuminen 31.5. mennessä osoitteeseen aksu.piippo@mielen.fi, 050 3036098

 

Unisiepparikurssi
Tule opettelemaan unisiepparin tekoa! Unisiepparin tarkoitus on ollut intiaanikulttuurissa karkottaa pahoja unia. Nykyisin unisiepparia käytetään eniten kauniina koriste-esineenä. Kurssilla pääset tekemään juuri sinun näköisesi unisiepparin. Voit tuoda mukaan omia sulkia ja helmiä unisiepparia varten. Materiaaleja voi ostaa myös ohjaajalta.

Aika: ke 13.6.2018 klo 16-20
Paikka: Kumppanuustalo Artteli, kahvilan takahuone
Ohjaaja: Sinikka Marjamäki
Hinta: Materiaalimaksu 5 €
Lisätietoja & ilmoittautuminen: mirja.paavola@mielen.fi, 050 3439461

 

Hyvän mielen kesäinen kaupunkipuutarha
Mielen avoin Opisto ja Avoin Paja Inspis perustavat kesäksi kaupunkipuutarhan Kumppanuustalo Arttelin sisäpihalle. Tule upottamaan sormet multaan ja luomaan yhteistä kaupunkiviherkulttuuria! Kaupunkipuutarhaa rakennetaan yhdessä osallisujien kesken hyvin matalalla kynnyksellä. Voit osallistua puutarhan hoitoon oman innostuksesi mukaisesti, joko aktiivisemmin kitkentään ja kasteluun. Voit tulla myös yhteisiin puutarhanhoitohetkiin, jolloin opetellaan puutarhurin johdolla viljelmän rakentamista, kasvien kylvöä, viherkasvien huolehtimista sekä sadonkorjuuseen liittyviä asioita. Lisää tietoa kaupunkiviljelystä saa Evalta. Tiedotamme asiasta myös mm. Mielen Avoimen Opiston Facebook-sivuilla, Inspiksessä ja Arttelissa!

Aika: Touko-elokuu, aikataulu tarkentuu lähempänä!
Paikka: Kulttuuritalo Arttelin sisäpiha
Ohjaaja: Satu Salminen
Hinta: Maksuton
Lisätietoja & ilmoittautuminen: eva.romi@mielen.fi, 050 3803456

 

Kesäiset Metsämieli-harjoitukset lähiluonnossa
Luonto tuottaa monenlaisia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan jo 10 minuutin luonto-oleilu laskee sykettä, verenpainetta ja vähentää stressihormoneita. Luonto auttaa saavuttamaan rauhoittumisen ja rentoutumisen kokemuksen. Metsämieli-menetelmä kannustaa yhdistämään metsässä oleiluun helppoja rentoutus-, virkistys- ja mielentaitoharjoituksia. Tule tutustumaan Metsämieli-menetelmän harjoituksiin Mielen Avoimen Opiston Eva Romin johdattelemana. Harjoitukset sopivat kaikille, joilla on riittävä kunto noin 3 km:n pituiseen kävelylenkkiin rauhallisella vauhdilla kulkien. Osallistujille lähetetään tarkemmat ohjeet ennen tapahtuman alkua. Ota mukaan lämpimät ja säänmukaiset ulkoiluvaatteet, tasapohjaiset jalkineet, juomapullo ja istuinalusta.

Aika: To 7.6., 12.7., 16.8. ja 23.8.2018 klo 17-18.30
Paikka: Tampereen lähiluonto; ohjaaja ilmoittaa retken tarkemmat kohteet osallistujille
Ohjaaja: Eva Romi
Hinta: Maksuton. Luontokohteisiin kulku mahdollista julkista liikennettä hyödyntäen, omalla kustannuksella
Lisätietoja & ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua kaikille kerroille tai yhdelle yksittäiselle. Ilmoittautuminen aina viimeistään viikkoa ennen varsinaista tapaamista eli 31.5., 5.7., 9.8. ja 16.8.2018 mennessä eva.romi@mielen.fi, 050 380 3456

 

Retki laamatallille
Lähdetään tutustumaan laamojen elämään! Retkellä on mahdollisuus päästä katselemaan, rapsuttelemaan ja ulkoiluttamaan tallin eläimiä, kuten laamoja, alpakoita ja lampaita. Halutessasi pääset myös osallistumaan pienimuotoisiin tallitöihin. Laamatallille mennään yhteiskuljetuksella, lähtöpaikka on Tampereen keskustori, Vanhan kirjaston edustalla oleva parkkipaikka. Tarkemmat tiedot toimitetaan
retkelle osallistuville. Huom! Retkelle kannattaa ilmoittautua ajoissa, koska paikkoja autossa on rajoitetusti.

Aika: ti 14.8. klo 10-15
Paikka: Marian laamatalli, Lempäälä
Ohjaaja: Eva Romi
Hinta: Maksuton
Lisätietoja & ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautuminen 31.7. mennessä eva.romi@mielen.fi, 050 380 3456

 

Arkkitehtuurikierros Kulttuurimaiseman pisteytys
Tule tutustumaan Tampereen syntysijoihin Keskustorin ja Tammerkosken tuntumassa! Arkkitehtuurikoulu Tiili järjestää kävelykierroksen, jossa nähdään vanhoja valokuvia tutuista paikoista ja tutkitaan yhdessä, mitkä ovat paikan parhaita tarkkailupisteitä, omia mielipaikkoja. Osallistujat pääsevät jättämään parhaat kokemuspisteet myös muiden kaupunkilaisten ihmeteltäviksi. Kierroksen vetää arkkitehti Anna Hakula, yksi The Other Guide to Tampere -kaupunkisarjakuvan käsikirjoittajista sekä Keskustori-selvityksen tekijöistä.
Mukana keskustelemassa myös muita Tiilin opettajia. Kierros kestää noin kaksi tuntia. Kävelykierros sopii kaupunkia jo ennestään tunteville ja hiljan kaupunkiin muuttaneille

Aika: ti 28.8.2018 klo 17-19
Paikka: Tampereen keskusta
Ohjaaja: Tampereen arkkitehtikasvatusyhdistyksen Anna
Hinta: Maksuton
Lisätietoja & ilmoittautuminen: Ilmoittautumiset: 17.8.2018 mennessä osoitteeseen eva.romi@mielen.fi, 050 380 3456

 

Sue Ellen – Naisten ryhmä
Tarkoittaako pari lasillista liiniä viinitonkkaa kohdallasi? Jos koet alkoholin aiheuttavan sinulle enemmän kiroja kuin iloja, niin olet tervetullut Sue Ellen -keskusteluryhmään naisten kesken. Osallistuminen edellyttää selvinpäin oloa, mutta ei edellytä päihteiden käytön lopettamista. Tule luomaan elämänmakuista keskustelua aiheesta, josta liian helposti vaietaan. Ryhmä on suljettu. Ryhmään hakeudutaan kuvailemalla tämänhetkistä elämäntilannetta ja alkoholinkäyttöä.

Aika: Joka toinen tiistai 5.6., 19.6., 3.7., 17.7., 31.7., 14.8. ja 28.8.2018 klo 17-18.30
Paikka: Ryhmähuone Ida
Ohjaaja: Nina Hyrkäs ja Heini Laukkanen
Hinta: Maksuton
Ilmoittautuminen: Vapaamuotoiset elämäntilanteen kuvaukset toimitettava 22.5.2018 mennessä osoitteeseen: heini.laukkanen@mielen.fi
Lisätietoja ryhmästä: heini.laukkanen@mielen.fi, 050 323 3944 tai eva.romi@mielen.fi, 050 380 3456

 

Hallittu kaaos -ryhmä
Kaikille täysi-ikäisille, epävakaan persoonallisuushäiriön kanssa eläville tarkoitettu suljettu vertaistukiryhmä. Ryhmässä keskustelu on vapaamuotoista ja tapahtuu turvallisessa ilmapiirissä, toisia kunnioittaen ja hyväksyen. Teemoja voivat olla esim. hylätyksi tulemisen pelko, ihmissuhteet, tunteet, häpeä. Huomioithan, että ryhmä ei korvaa ammattiapua. Parhaimmillaan vertaistuki lisää toiveikkuutta sekä tuo elämään yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunnetta. Ryhmänohjaajina toimivat Mielen Avoimen Opiston koulutetut kokemusasiantuntijat Aksu Piippo ja Heini Laukkanen, joilla on omakohtaista kokemusta epävakaasta persoonallisuushäiriöstä.

Aika: ke 6.6., 20.6., 4.7., 18.7., 1.8. ja 5.8.2018 klo 17-18.30
Paikka: Ryhmähuone Ida, Åkerlundinkatu 2 A, 3. krs
Ohjaajat: Heini Laukkanen ja Aksu Piippo
Hinta: Maksuton
Lisätietoja & ilmoittautuminen: Ryhmään haetaan sähköpostitse viim. 31.5.2018 mennessä. Kerrothan sähköpostissa vapaamuotoisesti itsestäsi ja elämäntilanteestasi. Postia voi laittaa osoitteeseen heini.laukkanen@mielen.fi.
Lisätietoja ryhmästä: aksu.piippo@mielen.fi, 050 303 6098 tai heini.laukkanen@mielen.fi, 050 323 3944

Entäs minä? Entäs me?
Luento tarjoaa näkökulmia ja neuvoja ihmissuhteisiin, sekä tietoutta seksuaalisuudesta. Aiheina tunteet, tunnetaakat, ristiriitojen käsittelytavat, puhumisen ja kuuntelemisen taidot, seksuaalioikeudet, ympäristön ja ihmissuhteiden vaikutus seksuaalisuuteen ja seksuaalikasvatus pienten lasten kanssa.

Aika: To 7.6.2018 klo 16.30-18.30
Paikka: Mielen Avoin Opisto, Åkerlundinkatu 2 A, 3. krs, Ryhmätila Ida
Ohjaaja: Marja Holkeri ja Jari Kurvinen
Hinta: Maksuton
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: marja.holkeri@mielen.fi, 050 343 9465, jari.kurvinen@mielen.fi, 050 377 0462

 

Keskusteluryhmä Lupsakka lukkarinpiiri
Lupsakka lukkarinpiiri on keskusteluryhmä, jossa puhutaan joka viikko vaihtuvasta aiheesta sivuraiteille ajautumista pelkäämättä. Vetäjällä on vastuu aiheeseen perehtymisestä ja osallistujilla on mahdollisuus omalta osaltaan kuunnella, jakaa tietoa, kysellä ja kommentoida. Omat muistot, mielipiteet ja näkemykset aiheesta ovat tervetulleita.

Aika: Torstaisin 2.8. – 29.11.2018 klo 11-12.15 (Huom. Ryhmä ei kokoonnu viikolla 44 eli 1.11.)
Paikka: Tammelakeskus
Ohjaaja: Osku Alajoki
Hinta: Maksuton
Lisätietoja: eva.romi@mielen.fi, 050 380 3456 tai mirja.paavola@mielen.fi, 050 343 9461

HUOM!

Mielen Avoimella Opistolla on muitakin hyviä ideoita kesän varalle! Käy seuraamassa Mielen Avoimen Opiston Facebook-sivua, jossa ilmoitamme alkavista tapahtumista.